Proiectul LIVE(RO)2-EST, implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Grigore T. Popa'' din Iaşi, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" Iaşi, a fost lansat, marţi, și la Vaslui în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene şi a factorilor de decizie din sistemul sanitar.
În cadrul proiectului, care este derulat cu sprijinul mai multor medici de familie, se va face testarea, stadializarea şi direcţionarea către tratament a pacienţilor cu boli hepatice.
Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce, diagnostic şi direcţionare către tratament în cazul pacienţilor cu boli hepatice cronice, secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B, D şi C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, respectiv din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.
Proiectul cuprinde, de asemenea, activităţi de informare şi conştientizare prin difuzare de spoturi tv şi radio, diseminare de materiale de informare şi promoţionale, evenimente publice.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 şi are o valoare totală de peste 52 de milioane de lei, din care valoarea cofinanţării UE este de peste 51 de milioane de lei.
„Un astfel de proiect nu ar fi fost posibil şi nici fezabil, dacă nu am fi avut uneltele pentru a vindeca infecţia virală de tip C. De mai bine de şase ani avem la dispoziție tratamentele antivirale care ne permit vindecarea virusologică la peste 99% din cazuri. Dacă vom face aceste lucruri, vom reuşi să nu mai avem o astfel de mortalitate prin ciroză hepatică, cum este astăzi în România", a declarat coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Anca Trifan.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.